Olejek rycynowy dla zdrowia i urody

Gdy słyszymy o olejku rycynowym, pierwsze co przychodzi nam na myśl to jego działanie przeczyszczające. Jednak, czy zalety tego środka zaczynają się i kończą tylko na tym jednym działaniu? Zdziwisz się, jak wielką moc posiada…

Od początku

Olej rycynowy jest produktem pochodzenia roślinnego. Wytwarza się go z roślin rącznika pospolitego, inaczej zwanego kleszczowiną pospolitą lub rycynusem. Roślina porasta afrykańskie tereny i tam stanowi ozdobę wielu ogrodów, zwłaszcza w okresie letnio-jesiennym. Należy do grupy roślin jednorocznych, w naszym klimacie ulega przemarznięciu w czasie zimy. W czasie kwitnięcia i owocowania jest chętnie eksponowaną rośliną w ogrodach. Poza tym, jeśli nieustannie walczysz z kretami – posadź rącznika pospolitego. Skutecznie odstraszy wszystkich nieproszonych gości z twojego ogródka. Roślina potrafi osiągnąć wysokość sięgającą nawet trzech metrów. W naturalnym klimacie tropikalnym jest w stanie wspiąć się na wysokość nawet dziesięciu metrów! Liście są duże, wyglądem przypominają te od kasztanowca. Mają różne kolory, poczynając od ciemnej purpury do zieleni.

Owoce rącznika mimo tego, że prezentują się nadzwyczaj zachęcająco, to jednak dla człowieka są bardzo niebezpieczne i trujące. Takie właściwości wykazują liście i łodyga oraz nasiona, które zamknięte w torebkach owocowych po spożyciu mogą prowadzić do śmierci! I tu rodzi się pytanie. Skoro olejek rycynowy nie nadaje się do spożycia, to dlaczego jest stosowany w lecznictwie i kosmetologii? Olejek jest pozyskiwany w nasion rącznika pospolitego, który uprzednio zostaje poddany tłoczeniu na zimno, aby potem poddać go działaniom bardzo wysokiej temperatury z dodatkiem wody. W efekcie tego procesu, wszystkie trujące i niebezpieczne składniki zostają wygotowane i ulegają rozpadowi. Stąd tak ważne jest odpowiednie nazewnictwo. Nie mówimy, że używamy rycyny, ponieważ to spowodowałoby śmierć, a stosujemy olejek rycynowy.

Olej rycynowy ma postać gęstej konsystencji. Przyjmuje barwę od bezbarwnej do słomkowej. Jest szeroko stosowany zarówno w farmakologii oraz kosmetyce. Jego dobroczynne działanie zostało docenione w wielu aspektach życia codziennego.

Dla brwi oraz rzęs

Każda kobieta marzy o pięknych brwiach i rzęsach, przez co oczy nabierają zupełnie innego charakteru. Stosowanie henny czy intensywne tuszowanie z upływem czasu prowadzi do wyniszczenia brwi oraz rzęs. Stają się łamliwe, cienkie o osłabione. Rzęsy wypadają, mizerne efekty przynosi stosowanie magicznych odżywek na ich wzmocnienie, które widocznych korzyści nie przynoszą. Na pomoc przychodzi olejek rycynowy, który sprawia, że rzęsy stają się bardziej odporne na codzienne zabiegi upiększające. Zyskują gęstość i nową witalność, są także mniej podatne na łamanie. Zaobserwowano przypadki, podczas których zastosowanie olejku przyniosło przyciemnienie jasnych włosków. Ta metoda znana jest już od lat, nasze babki i prababki stosowały tą technikę. Jednak, aby efekty były naprawdę zadowalające, olejek rycynowy musi być nakładany na rzęsy codziennie wieczorem, przynajmniej przez okres kilku miesięcy. Do aplikacji będzie potrzebna jedynie szczoteczka po tuszu do rzęs.

Dla poprawy kondycji włosów

Każdego dnia wystawiamy nasze włosy na działanie szkodliwych dla nich czynników. Kobiety lubią upiększać się zabiegami fryzjerskimi, do tego prostowanie, suszenie, trwała ondulacja czy nadmierne ilości nakładanego żelu  sprawiają, że z czasem tracą swój naturalny blask. Włosy robią się suche, łamliwe, nie są podatne na układanie, zaczynają wypadać. Równie niekorzystnie, jak zabiegi fryzjerskie na włosy działa temperatura powietrza w pomieszczeniu. Okres zimowy sprzyja podkręceniu grzejników w domu, podczas gdy na dworze jest chłodno i nieprzyjemnie. Latem z kolei promienie słoneczne padające na włosy wysuszają je. Efekt tego jest taki, że włos albo wypada albo staje się bardzo zniszczony. Tu także na pomoc przychodzi olejek rycynowy.

Pozytywnie wpływa na odbudowę kondycji włosa. W zależności, jaki problem nas trapi, olejek może być różnie stosowany. W przypadku, gdy końcówki są suche i rozdwajają się – wystarczy smarować je olejkiem na noc, a rano umyć głowę szamponem. W przypadku suchych włosów, z olejku tworzy się maskę. Kilka łyżek łączy się z żółtkiem jajka i łyżką oliwy. Mieszankę nakłada się na włosy i przykrywa foliowym czepkiem. Okład najlepiej jest trzymać całą noc na głowie, a rano umyć włosy. Masz dość matowych włosów? Dodaj niewielką ilość olejku w trakcie mycia głowy do swojego szamponu. Raz na zawsze zażegnasz problem matowych, płaskich włosów, które łamią się i sprawiają problemy z rozczesywaniem.

S.O.S. dla dłoni

Piękne dłonie są wizytówką kobiety. Jednak delikatna skóra jest szczególnie narażona na działanie czynników zewnętrznych – zarówno tych atmosferycznych, jak i chemicznych. Wyziębione dłonie zimą, przesuszona skóra, urazy, otarcia, stosowanie drażniących detergentów – to wszystko sprawia, że zamiast eksponować nasze dłonie zaczynamy je chować. W końcu nie ma się czym chwalić, skoro są takie zniszczone. Olejek rycynowy został doceniony także jako skuteczny środek dla zniszczonych dłoni. Na wysuszony naskórek działa regenerująco, odbudowująco i łagodząco. Przy okazji wzmacnia także paznokcie, chroniąc je przed nadmierną łamliwością. W tym celu należy wcierać w dłonie olejek, najlepiej na noc i nakładać na nie rękawiczki bawełniane. Innym sposobem jest podgrzanie olejku i wkładanie do niego dłoni.

Dla zmęczonych i opuchniętych nóg

Olejek rycynowy wykazuje dobroczynne działanie łagodzące w przypadku uczucia ociężałych nóg i dolegliwości bólowych. Bardzo pozytywnie wpływa codzienne wcieranie go w stopy, nogi oraz pięty. W ten sposób skóra staje się bardziej elastyczna, nawilżona, przez co zapominamy o bolesnym jej pękaniu czy rogowaceniu pięt. Wystarczy tak niewiele, aby przynieść ulgę swoim nogom, które niekiedy zmuszamy do ogromnego wysiłku.

Na zaparcia

Pośpiech, stres, posiłki zjadane w biegu – to wszystko sprawia, że z czasem nasz organizm zaczyna się buntować i pojawiają się problemy z wypróżnianiem. Do tego wysoko przetworzona żywność, fast-foody, gotowe dania sprzyjają postępowi dolegliwości. Błędy dietetyczne w postaci odpowiedniej podaży świeżych owoców i warzyw mogą zagrozić twojemu organizmowi. Dla układu trawiennego może być to bardzo trudne. Jeśli zaparcia zdarzają się sporadycznie zazwyczaj nie przywiązujemy do tego większej uwagi. Gorzej jeśli mają charakter przewlekły. Wtedy koniecznie sięgnij po olejek rycynowy. To naturalny środek w walce z regularnym wypróżnianiem. Stosowany od lat. Jego działanie przeczyszczające przynosi ulgę w wielu sytuacjach. Jednak pamiętaj, aby nie przyjmować go samowolnie – lepiej skonsultować to wcześniej z lekarzem, zwłaszcza jego dawkę. Zbyt duża może nadmiernie przeczyścić twój organizm, co w efekcie może zaburzyć całą pracę jelit. Niemożliwe jest także przyjmowanie olejku przez dłuższy okres czasu. W przeciwdziałaniu zaparciom stosuj prawidłową, racjonalną dietę zamiast środków przeczyszczających. W swoim jadłospisie koniecznie uwzględnij błonnik, który najbardziej upodobały sobie nasze jelita.

Dla pięknej skóry

Zwłaszcza kobiety przywiązują dużą wagę do wyglądu swojej skóry. Panie pragną, aby była ona nieskazitelna i odpowiednio nawilżona. Niestety czasami zamiast tego pojawiają się na niej podrażnienia, wypryski, zmiany skórne. Jest wysuszona i spędza nam sen z powiek. W dodatku nabyte urazy czy przebyte oparzenia nie polepszają sytuacji. Na te oraz inne kłopoty ze skórą środek jest jeden – olejek rycynowy.

Posiada właściwości łagodzące, nawilżające i ochronne. Zapewnia zatrzymanie w organizmie dostateczną ilość wody, zapobiegając jej wysuszeniu. Koi wszelkie powstałe podrażnienia. Może być stosowany zarówno na skórę, w formie okładów, a także smarowania oraz stanowi główny składnik wielu maści i kremów dostępnych w aptece. Dlatego, jeśli cierpisz na wrażliwą skórę, skłonną do podrażnień, zamiast sięgniesz po jakiś drogi specyfik z aptecznej półki najpierw zapytaj lekarza dermatologa o zastosowanie oleju rycynowego.

Lek na całe zło?

Działanie olejku rycynowego jest wręcz cudowne. Jak się okazuje oprócz wyżej wymienionych właściwości, zostaje także dodawany jako składnik kropli do oczu. Polecany przez lekarzy okulistów w przypadku stanów zapalnych rogówki. Ale o pozytywnym działaniu olejku przekonali się także lekarze ginekolodzy, którzy niemal na receptę wypisują swoim pacjentkom ten specyfik w przypadku stanów chorobowych narządów wewnętrznych.

Dłoń Chrystusa

Aż chciało by się rzec, że działanie olejku rycynowego jest na wszystko. Jednak skóra, dłonie, włosy czy zaparcia to jedynie skrawek dobroczynnych właściwości. Wiele źródeł donosi, że olejek z rącznika pospolitego jest stosowany w leczeniu bardzo poważnych chorób wewnętrznych  oraz wielu urazów. Zielarze zalecają stosowanie okładów z olejku rycynowego w miejsca urazów oraz wszelkich uszkodzeń. Może być stosowany także w przypadku chorób wątroby, guzów, urazów wewnętrznych, nieokreślonych bólach mięśni, stawów, wysiękach do stawów, stanach zapalnych.

Jedynym jego minusem jest fakt, że może wywoływać alergię. Organizm może go nie przyswajać. Dlatego zanim zaczniemy kurację z użyciem tego specyfiku, zachowajmy rozsądek i bądźmy bardzo ostrożni, bacznie obserwując nasze ciało.

Już kilkanaście tysięcy lat temu ludzie z chęcią sięgali o olej rycynowy w wielu dolegliwościach. Tak pozostało do dziś. Jednak tak naprawdę nikt nie wie, skąd wzięło się jego tak cudowne działanie…

Podobne wpisy:

Tags: , , , ,

Post a Reply

Top