Dieta

dietaObliczono, że każdej zimy przeciętna Polska kobieta przybiera na wadze  1,5-3 kg.

Jest coś takiego w zimowej aurze, ze nabieramy ochoty na dania bardziej kaloryczne  i obfitsze niż zwykle. Mechanizm wydaje się dość prosty:

  • gdy marzniemy, obwodowe naczynia  krwionośne kurczą się , by zmniejszyć straty ciepła; rośnie ciśnienie krwi, zwiększa się aktywność gruczołów produkujących hormony. Aby wyrównać bilans cieplny, organizm potrzebuje  większej dawki  energii z pożywienia . Stąd ochota na kotlety  i ciastka z kremem. Uleganie takim zachciankom wiedzie w pułapkę – szybko zaczyna się tu i ówdzie odkładać tłuszczyk, którego wiosna trudno się pozbyć.

Zdaniem dietetyków nasze zapotrzebowanie  na kalorie  zima i latem nie różni się zbytnio: wynosi ono 1800 kcal dla osób prowadzących siedzący tryb życia , a dla aktywnych 2200 kcal. Twierdza oni, że gdyby  nasz organizm  sezonowo wymagał więcej kalorii, nie tylibyśmy zimą. a tak przecież często się dzieje. zima jemy więcej niż potrzebujemy . zimowy jadłospis powinien różnić się od letniego. Z jakiego powodu. Wiele produktów długo przechowywanych , traci składniki odżywcze, ale nasze zapotrzebowanie na nie wcale nie maleje. Właściwie skomponowana zimowa dieta  da nam co najmniej trzy korzyści:

  • zyskamy więcej energii ( nie będziemy marzli)
  • poprawimy odporność ( nie zachorujemy)
  • nie utyjemy ( może nawet uda się schudnąć)

Podstawowym warunkiem jest jednak unikanie produktów  o niewielkiej wartości odżywczej , które nie dostarczają  lub mają za mało witamin i minerałów. Te substancje regulują bowiem ważne procesy biochemiczne.

Kiedy jeść?

Jadaj często, by nie marznąć. W zimowej diecie najważniejsza  jest ilość posiłków  – powinny być co najmniej cztery. Jedząc co trzy godziny możemy utrzymać równowagę cieplna w organizmie, a przy okazji zrzucić trochę sadełka . To możliwe, sam proces trawienia  jednego posiłku  pochłania bowiem  około 70-90 kalorii.
Nie zapominaj o śniadaniu. Lekarze amerykańscy udowodnili , że jedzenie śniadań zapobiega  przeziębieniom. Nie obawiaj się , że przybierzesz na wadze. Rano spalanie tłuszczu jest najszybsze  i organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.

Jak jeść?

Dokładnie przezuwaj każdy kęs. Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej: podczas żucia  w ślinie  wzrasta ilość enzymu (amylazy), który uczestniczy w trawieniu węglowodanów złożonych. A właśnie ich lesz więcej, chcąc doładowac się energetycznie. Waro pamiętać, ze sygnał zaspokojenia głodu dociera do mózgu dopiero po 20 minutach od zakończenia posiłku. Aby więc nie jeśc za dużo, wstawaj wstawaj od stołu z lekkim niedosytem.

Co jeść?

dieta_Nie dopuszczaj do niedoboru witamin. Do każdego posiłku jedz trochę warzyw  (pomidory, paprykę, brokuły, brukselkę, sałatę) lub/ i owoce. Maja one witaminy A, C, i E, które pomagają wykorzystać energię z pożywienia i pobudzają system odpornościowy. Zima potrzebujemy także więcej witamin z grupy B, istotnej ze względu na odpornoćć oraz działanie przeciwdepresyjne. Zawierają je na przykład : nabiał, drób, ryby, wołowina, fasola, ziarna, kiełki, orzechy.

Jedz więcej dobrych węglowodanów . Zimą  50 % energii powinno pochoddzić z węglowodanów . Ogranicz jednak  ilość ciasta i białego pieczywa  – mają one cukry proste, które tylko oszukują  głód (poniewaz glukoza szybko wchłania się do krwi) i tuczą. Jedz pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze. Sycą, są dobrym źródłem energii, a błonnik w który obfitują wymiata tłuczące tłuszcze . Węglowodany  stymulujące produkcję serotoniny – neuroprzekaźnika  poprawiającego nastrój i dziaąłjącego antydepresyjnie.

Kwasy omega 3 . Jedz ryby morskie  (tuńczyka, łososia, makrelę), orzechy włoskie, siemię lniane. Będziesz lepiej bronic się przed panaszącymi się zarazkami. Zażywanie tych produktów  poprawi tez twoja przemiane materii.

Pamiętaj o żelazie
Pierwiastek ten bierze udział w produkcji hemoglobiny , chroni więc przed anemią , zwiększa odporność, wzmacnia siły

Podobne wpisy:

Tags: , , , , ,

Post a Reply

Top